Este incredibil ce poți găsi când arunci o cameră la 93 de metri sub suprafața Antarcticii de Est. Dacă te-ai întrebat vreodată cum este să fii blocat într-o mașină de spălat la temperaturi sub zero grade Celsius, această experiență este cel mai apropiat lucru de o asemenea încercare.
Doctorandul Austin Carter nu a intenționat de fapt să-i facă pe oameni să se simtă de parcă ar fi fost loviți de vertij, ci a vrut pur și simplu să arate imaginile amețitoare pe care le-a filmat la Polul Sud în timp ce făcea o descoperire incredibilă. Carter s-a alăturat unei echipe de cercetători care s-a îndreptat către Allan Hills, Antarctica de Est, în decembrie 2022 cu Centrul pentru Explorarea Gheții Vechi (COLDEX) pentru a efectua o serie de studii menite să îmbunătățească înțelegerea climei Pământului.
Misiunea de cinci ani își propune să ajute oamenii de știință să înțeleagă evoluția – și, prin urmare, ce ne-ar putea aștepta în viitor – a sistemelor meteorologice ale planetei noastre.
Experții forează diverse miezuri de gheață – care sunt mostre de gheață în formă de cilindru care pot fi îndepărtate pentru cercetare – în Calota de gheață a Antarcticii de Est, care conține cei mai vechi ghețari înregistrați.
În mod evident, este mult teren de acoperit în cel mai sudic continent, așa că echipele folosesc sondaje radar și GPS pentru a identifica site-uri potențiale pe care să le poată arunca o privire mai atentă.
Oamenii de știință au spus că, deși sunt ajutați de tehnologie, este totuși ca și cum ați căuta un ac într-un car de fân în timpul primei faze a proiectului, care s-a concentrat pe o zonă de aproximativ jumătate de dimensiunea Germaniei.
Ei s-au îndreptat spre Antarctica de Est cu scopul de a afla cum se expune locul încălzirii globale și cât de sensibile sunt calotele de gheață la niveluri mai ridicate de gaze cu efect de seră și cum ar putea reacționa calotele de gheață la climele mai calde.
Echipamentele pot analiza bulele de aer prinse în gheața glaciară pentru a obține o mai bună înțelegere a climei Pământului, deoarece au doar înregistrări despre ceea ce se întâmpla acum 800.000 de ani datorită unui alt nucleu de gheață care a fost forat acolo acum 20 de ani.
Cercetătorul climatic și directorul COLDEX Edward Brook a discutat despre speranțele sale pentru expediție cu The Antarctic Sun în 2022, spunând: „Obiectivul este de a extinde înregistrarea în gheață a schimbărilor climatice înapoi cât mai mult posibil”, potrivit ladbible.com
SURSA FOTO: Youtube